Rijden wanneer het sneeuwt: do’s en de don’ts

Het land ziet er prachtig uit wanneer het sneeuwt. Alles kleurt wit en het is net alsof we ons in een sprookje begeven. Er kleven echter ook nadelen aan sneeuw. Auto rijden kan onveiliger worden wanneer we bepaalde handelingen verzuimen. Waarschijnlijk zijn onze tips al bekend bij u, maar het kan geen kwaad om deze bijvoorbeeld te bespreken met de jongste chauffeurs in de familie. Of om het geheugen eventjes op te frissen.

Do’s

Afstand houden.

Dat doen we altijd al wanneer we auto rijden, maar wanneer het sneeuwt, dienen we ons hier nog meer bewust van te zijn. Remmen verloopt anders bij sneeuwval. En niemand wil toch in een spin raken? Goed afstand houden dus, opdat er op tijd kan worden geanticipeerd.

Snelheid aanpassen

Soms is het gaspedaal onze beste vriend. De weg is vrij en het voelt goed om lekker door te rijden. Bij sneeuwval: niet doen! De auto komt moeilijker tot stil stand bij zulk weer.

Winterbanden

Heeft de auto winterbanden? Fijn. Dat is veiliger. Zo niet, het is absoluut geen verkeerde investering om deze aan te schaffen.

Sneeuwvrij maken

Verwijder voor het rijden alle sneeuw van de bolide. Dus ook van het dak!

Eerder van huis gaan

Het spreekt eigenlijk voor zich. Bij regen merkt u het waarschijnlijk ook al. Veel mensen rijden anders met regen of sneeuwval, het is daarom slim om eerder dan normaal van huis te vertrekken. Zo voorkomt u dat u te laat komt en zit u minder gestrestst achter het stuur.

Don’ts

Opwarmen

Sommige mensen zetten de auto enkele minuten voor vertrek aan om het alvast te laten opwarmen. Niet doen! Het maakt nauwelijks verschil en is zeer belastend voor het milieu.

Raar sturen

Maak niet teveel rare stuurbewegingen. Rij beheerst en kalm. Maak de bochten mooi rond.